2010-07-14 17:16:36• hírek • MTI

Progresszív adózás?

Romániában január elsejétől megszűnne a hat éve bevezetett 16 százalékos egységes adókulcs, ehelyett a progresszív adózásra térnének át - ezt Sebastian Vladescu pénzügyminiszter közölte, aki máris alapos "fejmosásban" részesült a miniszterelnöktől amiatt, hogy a kormányban még meg sem vitatott és el nem döntött intézkedést önkényes módon vetítette előre.

Vladescu a Ziarul Financiar című üzleti-pénzügyi napilapnak adott interjújában jelezte azt az elképzelést, hogy a jövő év elejétől a jelenleg alkalmazott 16 százalékos egységes adókulcs helyett a jövedelmeket progresszív módon adóztassák meg. Hozzátette azonban: ezt az intézkedést a nyugdíjak megadóztatásával és a hozzáadottérték-adó 2-3 százalékos csökkentésével párhuzamosan kellene meghozni.

A miniszter egyik fő érve az volt, hogy a progresszív adórendszer januári bevezetése elengedhetetlen az ország működéséhez, mivel az egységes adókulcs nem képes fenntartani az állami költségvetést.

A miniszter szelet vetett, vihart aratott: Emil Boc miniszterelnök nem rejtette véka alá ingerültségét minisztere nyilatkozata miatt. A sajtónak adott nyilatkozatában leszögezte: Vladesciu mindenfajta felhatalmazás nélkül, saját nevében nyilatkozott, miközben erről nem született még semmiféle döntés a kormányban. Nyilvánosan hívta fel minden miniszterének figyelmét arra, hogy számukra tilos közbeszéd tárgyává tenni bármilyen témát vagy elképzelést, amelyet a kormányon belül még nem vizsgáltak meg, és amelyről nem döntöttek.

Emil Boc egyben elnöke is a Demokrata Liberális Pártnak (PD-L), amely a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) alkot kormánykoalíciót. E párt vezető személyiségei különösen rossz néven veszik, hogy Vladescu "párton kívüliként kárt okozott a kabinetnek". Theodor Stolojan, a PD-L első alelnöke éles hangon kérte számon a pénzügyi tárca vezetőjén a kormány iránti szolidáris magatartást.


Sebastian Vladescu
Sebastian Vladescu


Crin Antonescu, az ellenzékben lévő Nemzeti Liberális párt (PNL) elnöke szerint ez a nyilatkozat is azt bizonyítja, hogy a kormány teljesen elvesztette az irányt. A liberálisok egyébként támogatják az egységes adókulcs megőrzését, ezzel eltérő álláspontot vall az ugyancsak ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD), amely éppen ellenkezőleg, a progresszív adózás híve. Ugyanakkor Radu Moldovan, a párt szóvivője is támadta a pénzügyminisztert, mert szerinte ha valóban áttérnek a progresszív adózásra, az a mostani kormány jobboldali politikájának a kudarcát jelentené.

Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke - a román kormány miniszterelnök-helyettese - bukaresti sajtótájékoztatóján elképzelhetőnek tartotta a progresszív adózás bevezetését, amely a nagy nyugdíjakra nagyobb adóterhet róna, de a szövetség teljes mértékben elutasítja a kisnyugdíjak megadóztatását.

A progresszív adókulcs bevezetését az üzleti szféra egy része határozottan ellenzi, legalábbis ez derül ki a szerdai román napilapokból. Több üzletember úgy véli, hogy ez az intézkedés csökkentené a vállalatok alkalmazási kedvét, sok céget adócsalásra serkentene, ráadásul tovább csökkenne a lakossági fogyasztás, ami lehetetlenné tenné a gazdaság fellendülését.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: